Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu

Dış kulak yolu (DKY) kanalının iltihaplanması durumudur. Çok çeşitli sebeplere bağlı meydana gelebilir. Daha çok yüzücülerde görüldüğü için sık tekrarlayan otitis eksterna durumuna “yüzücü kulağı” tabiri de kullanılır.

DIŞ KULAK YOLU NİÇİN KAŞINIR VE İLTİHAPLANIR?

DKY dış kısmı kıkırdak iç kısmı kemik yapıdan oluşmuş yaklaşık 2cm derinliğinde “S” şeklinde, kavisli bir kanaldır. Özellikle kemik kısmında kanalı örten deri çok ince ve gergindir, kolayca yaralanabilir. Kıkırdak kısmı örten derinin üzerinde kıllar vardır. DKY derisinin altında serimünöz glandlar dediğimiz salgı guddeleri bulunur. Bu guddeler serümen dediğimiz, birikince buşonu oluşturan salgıyı yaparlar. Bu salgı normalde bir film tabakası tarzında DKY cildi üzerini kaplayarak bu hassas cildi kurumaktan, kaşınmaktan, yaralanmaktan ve mikroplardan korur.   Ayrıca bu kuytu kanalın ortamını asidik tarzda tutarak çeşitli mikropların çoğalmasına engel olacak bir ortam oluşturur. Koyu sarı renkli bu salgı DKY için sağlık iksiri gibidir. Eğer bu salgıyı pamuklu çubuklarla temizleyip alırsak veya bir bölgesinde toplayıp diğer taraflarını korumasız bırakırsak hem daha çok kaşınmasına, hem kendi kendini temizleme fonksiyonunun bozulmasına, hem de kolayca iltihaplanmasına sebep oluruz.

Egzema dediğimiz kaşıntılı alerjik cilt hastalığı da otitis eksterna için kolaylaştırıcı bir ortam oluşturur. DKY derisi dökülür, birikir, kaşınır ve mikropların, mantarların üremesi için zemin oluşturur.

Saç boyaları, spreyleri de DKY iltihapları için kolay ortam oluşturabilir.
Kirli havuz veya denize girmek, kimyasal irritanların yoğun olduğu sularda yıkanmak, DKY tahrişlerine ve kolayca iltihaplanmasına sebep olur.

Dış kulak yolunun iltihaplanmasına en çok kaşıma alışkanlığı sebep olur. Tırnaklar arasındaki veya kulağa sokulan cisimlerin üzerindeki mikroplar, deri yaralanınca kolayca iltihap meydana getirirler.

Bazen DKY kıl foliküllerinde tıkanma sonrası içi iltihaplı şişlikler oluşabilir. Bunlar çok ağrılıdır. Boşaltılması gerekebilir.

Diabeti olanlarda DKY iltihapları daha fazla önem arzeder. Nekrotizan otitis eksterna dediğimiz kemik erimelerine yol açan form diabetik hastalarda meydana gelebilir. Dolayısıyla tedavi ve korunma daha önemlidir.

MANTAR OTİTİS EKSTERNA NEDİR?

Dış kulak yolunda mantar oluşmasıdır. Oldukça ağrılı ve kaşıntılı seyreder. Tedaviye dirençlidir. Bazı formları siyah bazı formları beyaz renkte topaklar oluşturur. Bunlar bazen zara yapışıp şiddetli ağrı ve işitme kaybına da yol açabilirler. Tedavisi için doktor tarafından özel solüsyonlarla sık sık aspire edilmesi gerekebilir. Damla veya kremlerle en az 2-3 hafta tedavi edilmesi uygun olur.

DKY İLTİHABI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

İlk şart kulak temizleme ve kulak kaşıma huyundan vazgeçilmesidir.

Eğer egzama gibi alerjik bir durum var ise, antihistaminik haplar, kortizon içeren damla, krem veya pomatlar kullanılabilir.

DKY fronkülü var ise KBB hekiminin görmesi ve drene etmesi (boşaltması) gerekebilir. Aynı zamanda ağızdan ve lokal antibirotik kullanılması da uygun olur.

DKY iltihabı kanalı kapatacak şekilde şişirmiş ise, kanala özel solüsyon içeren pamuk yerleştirilmesi ve birkaç gün yerinde bırakılması gerekebilir. Bazen DKY’dan pis kokulu akıntı da olabilir. Bu durumda sistemik antibiyotik kullanımına ve lokal tedavilere gerek duyulabilir.