Kulak İçi Enjeksiyon

Son yıllarda intratimpanik (kulak zarının geçilip direkt orta kulağa ulaşılması) enjeksiyon gittikçe yaygınlaşmaktadır. Kendi kliniğimde de özellikle ani işitme kayıpları olmak üzere bir çok kulak hastalığında intratimpanik enjeksiyonu ilk tedavi yöntemi olarak kullanmaktayım.
 
İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON AVANTAJLARI

          İntratimpanik enjeksiyonun en büyük avantajı tedavi için kullanılan ilacın sadece orta kulağa verilmesinden dolayı sistemik yan etkilerinin olmamasıdır. Özellikle ani işitme kayıpların tedavisinde kullanılan kortizon, ağızdan hap olarak kullanıldığında mide şikayetleri, kilo alma ve hatta mide kanaması gibi ölümcül sonuçlarla sonuçlanabilecek yan etkilere neden olabilmektedir. İntratimpanik tedavi lokal etkili olduğundan bu yan etkiler görülmemektedir.

           İntratimpanik enjeksiyonda verilen ilaç orta kulakta ve iç kulakta ağızdan alınmasına göre çok daha yüksek konsantrasyonlara ulaşabilmektedir. tedavi etkinliğinin bu sayede daha etkili olduğuna inanıyoruz.

          Tansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlarda hastaların ağızdan kortizon kullanması sakıncalı olduğundan bu hasta grubunda intratimpanik enjeksiyon en iyi seçenek olmaktadır.

İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

İntratimpanik enjeksiyon aşağıdaki durumlarda uygulanabilinir:


1)    Ani işitme kayıpları: Aniden başlayan (3 günden kısa süreli) ve çınlama, dengesizlik ve baş dönmesinin eşlik edebildiği işitme kayıplarıdır. Bilinen tek etkili tedavisi kortizondur. İntratimpanik olarak yapıldığında ağızdan alınan kadar etkili olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır.1,2 Ani işitme kayıplarında erken tedavi (ilk 72 saat) oldukça önemlidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar yüz güldürücü olmaktadır. Tedaviye geç kalındığı durumularda (1 aydan daha uzun süre olmuşsa) bile intratimpanik enjeksiyon ile sonuç alınabilinmesi mümkündür.3

2)     Meniere hastalığı: İlaçlarla kontrol altına alınamayan baş dönmelerinde intratimpanik gentamisin uygulanabilinir.

3)   Tinnitus (Kulak çınlaması): İlaçlarla kontrol altına alınamayan kulak çınlamalarında intratimpanik enjeksiyonlar uygulanabilinir.


İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON NASIL UYGULANIR?

     Önce intratimpanik enjeksiyon yapılacak kulak zarı lidokain içeren sprey ile uyuşturulur. Hasta müdahale için sedyeye yatırılır ve mikroskop altında işleme geçilir. Saç teli inceliğinde olan dental uçlu enjektör ile ilaç, kulak zarından geçilerek orta kulağa verilir. Bu esnada kulak zarı uyuştuğundan dolayı ağrı hissedilmez. Östaki tüpünden dolayı genizde ilaç tadı hissedilmesi normaldir. 10 dakika dinlenildikten sonra hasta normal yaşantısına geri döner. Kulak zarında açılan delik çok ufak olduğundan kulak zarı kendini hemen onarır ve kalıcı delik oluşmaz.

 
İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON SONUÇLARI

          Ani işitme kayıplarında protokol olarak gün aşırı olmak üzere 5 seans intratimpanik kortizon enjeksiyon yapmaktayım. Bugüne kadar enjeksiyonlarda komplikasyona rastlamadım. Sonuçlarda oldukça yüz güldürücüdür.

1) Rauch SD. et al, “Oral vs intratympanic corticosteroid therapy for idiopathic sudden sensorineural hearing loss: a randomized trial.” JAMA. 2011 May 25;305(20):2071-9. doi: 10.1001/jama.2011.679.

2) Slattery WH. et al, “Intratympanic steroid injection for treatment of idiopathic sudden hearing loss.” Otolaryngol Head Neck Surg. 2005 Aug;133(2):251-9.

3) Wu HP. et al, “Intratympanic steroid injections as a salvage treatment for sudden sensorineural hearing loss: a randomized, double-blind, placebo-controlled study.” Otol Neurotol. 2011 Jul;32(5):774-9. doi: 10.1097/MAO.0b013e31821fbdd1.