Rinoplasti

       Rinoplasti burnu yeniden şekillendirme ve yapılandırma ameliyatıdır. Amaç burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir. Burnun orta bölmesinde nefes almaya engel oluşturan kemik eğrilikleri (deviasyon), et büyümeleri (konka hipertrofisi) varsa aynı zamanda bu problemlerin de düzeltilmesi mümkündür.
       Burun, yüzün ortasında yer alan ve yüz görünümünde çok önemli rolü bulunan bir organdır. Her insan nasıl özel ve tamamen benzersiz ise, her burun da kendine özeldir. Kıkırdak ve kemik yapısı, cilt yapısı, kan dolaşımı, travmalara (darbeler, ameliyat) verdiği cevapta farklıdır. Bunun yanısıra her bünyede ameliyat sonrası iyileşme süreci ve reaksiyonlar da aynı değildir. Burundaki küçük değişiklikler bile yüzün görünümünü etkileyebilir. Yüz hatlarına, hatta mimiklere uygun, ifadeyi bozmayan, ameliyat olduğunu bağırmayan bir burnu ortaya çıkaran rinoplasti ameliyatı, amacına ulaşmış başarılı rinoplasti ameliyatıdır. Hasta ile hekim arasındaki uyum, başarılı bir ameliyat ve sonrasındaki ortak beğeni için son derece önemlidir.

Primer Rinoplasti

Burnun ilk ameliyatına primer rinoplasti denir. Primer rinoplasti de amaç;
- Simetrik
- Dengeli ve Orantılı (küçük bir yüze küçük burun)
- Ameliyat olmuş imajı vermeyen
- Deformiteleri düzelmiş
- Hastanın beklentilerine uygun
bir burun şekli ortaya çıkartmaktır. Biz kulak burun boğaz hekimleri için en az bunlar kadar önemli olan, iyi soluk alıp verebilen bir burnu da beraberinde hastaya verebilmektir.

Hastanın istekleriyle cerrahın deneyim ve sanatsal yönünü birleştirmesi, sorunsuz geçen bir ameliyat başarılı sonucu getirir. Hastanın istekleriyle cerrahın yönlenmesi için ameliyat öncesi fotoğrafları üzerinden hastanın istekleri şekillendirilebilir. Bilgisayar programı ile hastanın resmi simüle eilerek burun şekillendirilir. Ama ortaya çıkan sonucun bir bilgisayar programı ürünü olduğu, yalnızca isteklerin belirlenmesi amacına hizmet ettiği unutulmamalıdır. El maharetiyle yapılan bir ameliyatın sonucunun, bilgisayarda çıkan sonuçla birebir örtüşmesinin ne kadar mümkün olabileceği iyi değerlendirilmelidir.

Revizyon Rinoplasti

Sekonder rinoplasti de denir. Hastanın ilk ameliyatından başarılı sonuç veya yeterli sonuç alınamaması sonrasında yapılan ameliyattır.

Rinoplasti ameliyatından sonra ilk dönemlerde burunda oluşan şişliğin (ödem) azalıp kaybolması, zaman isteyen bir durumdur. Bu süreç burnun her tarafında eşit miktarlarda gerçekleşmeyebilir. Burun ucundaki şişlik ve sertlikler 6 ay sonrasında normal haline dönebilmektedir. Bu nedenle erken dönemde görülen asimetri ve küçük eğrilikler ödemin eşit miktarlarda düzelmemesine bağlı olabilir. Çevrede söylenenlerden çok hekimin yorumlarına önem verilmeli, revizyon rinoplasti 6 ay-1 seneden önce (ilk ameliyattan sonra) yaptırılmamalıdır.

Septoplasti

Burun içi boşluğunu ikiye ayıran kıkırdak ve kemik dokulardan oluşan, iki taraftan mukoza dediğimiz zarla örtülü orta duvara septum diyoruz. Normalde burnu simetrik iki kanal haline getirip soluk havasının konka dediğimiz burun iç yan duvarlarındaki dokularla temasını ve genizden akciğerlere gönderilmesini sağlar.

Genetik sebeplerden veya çocukluk çağında burna gelen darbelerden dolayı, gelişme çağı süresince burun çatısı ve septumdaki kıkırdak ve kemik yapılarda eğrilme, deformasyon veya anarşik büyümeler meydana gelebilir. Bu değişiklikler 18 yaşına, burun gelişmesini tamamlayana kadar devam eder. Bu eğriliğe septum deviasyonu diyoruz. Böyle bir durumda burun solunum problemleri, horlama ve uyku apnesi, sinüzit atakları, sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak basınç bozuklukları ve iltihaplanmaları meydana gelebilir.

Burun septumunun eğriliğinin düzeltilmesi veya kıkırdak greft alınması için yapılan ameliyata “septoplasti” diyoruz. Septum mukozası kıkırdak ve kemikten ayırıldıktan sonra, deforme olan kısımlar çıkartılarak düzeltilip gerekli kısımlar tekrar yerine yerleştirilir. Mukozayı ortada birleştirmek için her iki burun boşluğuna merosel dediğimiz süngerimsi veya silikon yapıda destekler yerleştirilir. Bu destekler 24-48 saat sonra hekim tarafından çıkartılır. Günümüzde bu destekler yerine çoğunlukla dikiş (stür) uygulanmaktayız. Bu yöntemde kendiliğinden eriyip kaybolan iplikler kullanılır. Septum dikilerek mukoza iki taraflı orta hatta birleştirilir. Bu sayede birçok kişin korkulu rüyası olan "burun tamponu" olmadan, rahat ve mümkün olduğunca sorunsuz bir ameliyat sonrası dönem yaşananabilmektedir.

Primer Septorinoplasti

Septorinoplasti, burun orta bölmesindeki eğrilikler ile birlikte burnun dış görünümünün de aynı ameliyatta düzeltilmesidir. Hastanın burun şeklindeki deformasyonlarla beraber burun solunumunu bozan problemler de giderilir.

Rinoplasti ameliyatıyla ilgili en çok sorulan sorular...

Ameliyatımı Kime Yaptırmalıyım?

Bu ameliyatı KBB hekimi mi plastik cerrah mı yapmalı? Rinoplasti ameliyatı bir yüz estetiği (fasiyal plastik cerrahi) ameliyatıdır. Kulak burun boğaz uzmanı aynı zamanda bir baş boyun cerrahıdır. Temel eğitiminde burun cerrahisi olan tek branş KBB uzmanlığı eğitimidir. Fasial plastik cerrahi KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak bütün dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Fasial plastik cerrahi ile ilgilenen bir KBB uzmanı bu sorununuzu en ideal biçimde çözümleyecektir. Burun şekil bozukluğunun yanısıra deviasyon, konka hipertrofisi veya başka bir anatomik veya patolojik bozukluk ve buna bağlı solunum problemi varsa, tabii ki KBB hekimi bu fonksiyonel bozuklukları düzeltmek için estetik kaygınızla birlikte çözüm için en iyi adres olacaktır.

Ameliyatın Amacı Nedir?

Burun estetiğinde amaç yüzünüze en uygun burnu yapmaktır. Bu cerrahi mevcut olan burun üzerine yapılacağından, sahip olunan burun operasyon başarısını etkilemektedir. Yani cildinizin kalınlığı, mevcut kıkırdakların kalınlığı ve formu, yara iyileşmesi ve varsa daha önce geçirilen burun ameliyatı başarı oranını belirler. Amaç yüzünüzle ilgili bir burun yapmaktır. Burun deliklerinin aşırı şekilde görünmediği, diri, kemik çatının kaybedilmediği ve ameliyatlı olduğu izlenimi vermeyen bir burun ortaya çıkmış ise, ameliyat öncesinden daha iyi nefes alabilme sağlanmış ise, ameliyat başarıya ulaşmış demektir.

Ameliyat öncesinde nasıl bir burnum olacağını görebilirmiyim?

Bilgisayar programları ile yapılan düzeltmeler sonucu ortaya çıkan burun şekli elbette fikir verici ve hastanın isteklerini yönlendirici olabilir. Ama ameliyat sonrası gelişen doku reaksiyonu, kıkırdak ve kemikte yıllar geçtikçe oluşacak atrofi (büzüşme, küçülme), ufak tefek farklılıklara yolaçabilir.

Rinoplasti yaşı?

Rinoplasti genellikle 18 - 35 yaş arasındaki genç erişkinler tarafından talep edilen, 50-60’lı yaşlara kadar başarı ile uygulanabilen bir ameliyattır. Burun tıkanıklığının ileri düzeyde olduğu durumlarda ameliyat daha erken yaşlarda da yapılabilir. Burun yapısı oturmadan (18 yaşından önce), hasta legal ve bilinç olarak yetkin olmadan, mecbur kalmadıkça rinoplasti yapılmamalıdır.

Rinoplasti sonrası yüzümde iz kalacak mı?

Rinoplasti iki şekilde yapılır. Endonazal (kapalı) ve eksternal (açık) yaklaşım rinoplasti. Endonazal yaklaşımda tüm kesiler burun içinden yapıldığı için ciltte yara izi oluşmaz. Eksternal yaklaşımda burun deliklerinin ortasından geçen w şeklinde veya basamak şeklinde bir kesi yapılır. Açık yaklaşım gözle görülür bir iz bırakmadığından ve hem görüş hem de müdahele kolaylığı sağladığından tercih edilmektedir. Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan endonazal yaklaşım ile de aynı derecede yi sonuçlar almak mümkündür. Sonuç olarak hangi yaklaşımın yapılacağı tamamen cerrahın müdahele kolaylığı açısından tercihi ile ilgili olup, hasta açısından bir olumsuzluğa neden olmaz.

Ameliyat ve sonrası nelerle karşılaşacağım?

Burun estetik ameliyatları dünyada en çok yapılan estetik amaçlı ameliyatlardır. Ameliyat 1-1.5 saat sürmektedir. Bazen bu süre daha uzayabilmektedir. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik, eskiden uygulanan cerrahi tekniklere göre çok daha az oranda görülmektedir. Burun içinde nefes almanıza engel olmayacak özel bir sünger veya silikon, ve burun dışını saran minik bir alçı veya benzeri sert bir tabaka ile uyanacaksınız. Ameliyat sonrası genellikle korkulduğu gibi ağrılı değildir. Basit ağrı kesicilerle bu dönem oldukça rahat olacaktır. İki gün sonra burun içi boşaltılacak, nefes almanız normale dönecektir. Eskiden olduğu gibi sargı bezleri burun içine konulmadığından günümüzde kullandığımız silikon ve merosel dediğimiz burun içi desteklerinin çıkartılması oldukça rahat ve ağrısızdır.

Ameliyat sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Burun üzerindeki alçı 7 gün kalacaktır. Islanmaması gerekir. Burnunuzdaki sargılar kalkıncaya kadar çok sıcak banyo yapılmaması ve çok sıcak ortamda bulunulmaması daha doğru olur. Yüzünüze ve burnunuza 3 hafta süreyle sert bir şekilde dokunmayınız. Operasyonu takip eden 6 hafta boyunca aşırı güneş ışığından uzak durunuz. Aşırı sıcak burnunuzda şişmeye neden olabilir. Burun ameliyatlarından sonra göz altlarında ve yüzde şişme olabilmektedir. Bu şişlikler 1-2 hafta içinde geçecektir. 3-4 ay kadar her türlü gözlük kullanılmaması, daha sonraki dönemde hafif bir çerçeve kullanılması daha uygundur. Burnunuz açıldıktan sonra burun cildini sıvı sabun veya özel losyonlarla temizleyiniz. Bantlarınız alındıktan sonra makyaj yapabilirsiniz.

Ameliyat sonrası takip ne kadar sürecek?

Burun dinamik bir organdır. Hekiminiz ilk 3 haftada daha sık olmak üzere ihtiyaca göre belli aralıklarla muayene eder. Daha sonrasında belirli aralıklarla hasta ve hekim beraberce ameliyat sonuçlarını değerlendirebilir. Burun alçısı açılınca yeni burnunuzla karşılaşacaksınız. Kalıcı burun şekli 3. aydan sonra ortaya çıkmaya başlayacak, 6 ay-1 yıl içerisinde de son halini alacaktır.